یک پایگاه تحلیلی آمریکایی نوشت: مقامات آمریکایی افزایش ۷۰ درصدی فروش تسلیحات را برای سال مالی ۲۰۱۲ پیشبینی کردهاند.پایگاه تحلیلی “گلوبال ریسرچ” روز ۱۸ ژوئن “آندره فاگ راسموسن”، دبیر کل ناتو با دکتر “نزار مدنی”، معاون وزیر امور خارجه عربستان در مقر ناتو در بروکسل بلژیک دیدار کرد. راسموسن از عربستان دعوت کرد به برنامه مشارکتی ناتو در منطقه بپیوندد، و افزود: “عربستان سعودی یکی از بازیگران مهم در منطقه است و ناتو از فرصت تعامل با دولت این کشور به عنوان شریکی در ابتکار همکاری استانبول استقبال میکند.”
این ابتکار همکاری پیش از این در سال ۲۰۰۴ در اجلاس سران ناتو در ترکیه به تصویب رسیده بود و اقدامی برای افزایش بیشتر اعضای ناتو- پذیرش هفت کشور جدید در اروپای شرقی از جمله یوگوسلاوی قدیم و سه عضو پیشین اتحادیه جماهیر شوروی- به علاوه متعهد کردن اعضای ناتو به ارتقای برنامه مشارکت نظامی خاورمیانهایش، طرح گفتوگوی مدیترانهای (که اعضای آن الجزایر، مصر، اسرائیل، اردن، موریتانی، مراکش و تونس هستند)، مشارکت برای صلح به منظور ارتقای وضعیت ۱۲ عضو جدید ناتو به رتبه کنونیشان بود.ابتکار همکاری استانبول به هدف کمک به شرکای سیاسی و نظامی غرب در خلیج فارس، شش عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات بنا نهاده شد. همه این کشورها به جز عمان و عربستان سعودی به این ابتکار پیوستهاند. نیروهای دریایی ناتو در شش سال گذشته از بحرین، کویت، قطر و امارات دیدن کردهاند. مقامات ارشد ناتو نیز چنین دیدارهایی را انجام داده و ناتو کنفرانسهایی را در کشورهای عضو این ابتکار برگزار کرده است.ادامه….
* ناتو قصد تهییج عربستان به مشارکت در طرحهای مربوط به خلیج فارس را دارد
بحرین و امارات نیروهای تحت امر ناتوی خود را به افغانستان اعزام کرده و قطر و امارات سال گذشته هواپیماهای جنگندهای را برای مشارکت در حمله هوایی شش ماهه ناتو علیه لیبی فرستادند. اکنون که آمریکا و متحدان غربیش بار دیگر بر خلیج فارس تمرکز کرده و تهدید اقدام نظامی غرب علیه سوریه و ایران در حال افزایش است، ناتو به وضوح قصد تهییج عربستان سعودی برای مشارکت در طرحهای مربوط به خلیج فارس را دارد.
معاون وزیر خارجه عربستان علاوه بر دیدار با “راسموسن”، دبیر کل ناتو با معاون وی، اعضای شورای آتلانتیک (شامل نمایندگان و سفرای دائم ۲۸ کشور عضو) و دیگر مقامات ناتو دیدار کرد و آنها “شمایی کلی از توسعه ناتو و برنامههای همکاری با شرکا در منطقه مدیترانه و خلیج فارس را به وی نشان دادند”. آنها همچنین درباره گفتوگوی مدیترانهای و چهار عضو ابتکار همکاری استانبول با وی به گفتوگو نشستند. (تا امروز، لیبی عضو بعدی گفتوگوی مدیترانهای و سوریه و لبنان اعضای بعدی آن در صورت موفقیت غرب در ساقط کردن حکومت در سوریه خواهند بود. عراق و یمن نیز اعضای آینده ابتکار همکاری استانبول خواهد بود.)
همانطور که وبسایت ناتو درباره سفر این مقام سعودی مینویسد: “برای ناتو، امنیت شرکایش در خلیج فارس یکی از منافع مهم راهبردی است.”
* رسالت وزارت خارجه آمریکا: ایجاد بازار فروش برای تولیدکنندگان تسلیحات آمریکایی
اینکه اهمیت راهبردی خلیج فارس برای ناتو و عضو کلیدیش یعنی آمریکا تا چه حد بوده و دلیل آن چیست، روز چهاردهم ژوئن در سخنان “اندرو شاپیرو”، دستیار معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی-نظامی در روز کشورداری بر اساس اقتصاد جهانی آمده است که وی به صراحت بیان کرد رسالت وزارت خارجه آمریکا چیست: ایجاد بازار فروش برای تولیدکنندگان تسلیحات آمریکایی.
وی افزود: “روز کشورداری بر اساس اقتصاد جهانی روزی بینالمللی است که ما آن را برای تاکید بر تعهد آمریکا به تقویت مشاغل آمریکایی در مرکز سیاست خارجی خود قرار دادهایم. کار ما در دفتر سیاسی-نظامی در گسترش همکاری امنیتی با متحدان و شرکایمان برای امنیت ملی آمریکا و شکوفایی اقتصادی اهمیت دارد. این مسئله همچنین بخش مهم تلاشهای مربوط به کشورداری اقتصادی وزارت خارجه است. این وزیر خارجه آمریکاست که حق نظارت و اعمال قدرت درباره فروش تسلیحات ما را به منظور اطمینان از کمک آنها به پیشبرد سیاست خارجی آمریکا را دارد.”
وی تصریح کرد: “امروز من میتوانم تایید کنم که سالی رکودشکن برای فروش تسلیحات به کشورهای خارجی داشتهایم و شامل فروش دولت به دولت میشود. ما تاکنون در سال مالی ۲۰۱۲ از مرز ۵۰ میلیارد دلار نیز گذشتهایم. این میزان دستکم نسبت به سال مالی ۲۰۱۱ حدود ۲۰ میلیارد دلار افزایش داشته و ما هنوز بیش از یک چهارم سال مالی را طی نکردهایم. سال مالی ۲۰۱۱ نیز یک سال رکودشکن بود که در آن ۳۰ میلیارد دلار تسلیحات فروختیم. در سال مالی کنونی دستکم ۷۰ درصد نسبت به سال مالی ۲۰۱۱ افزایش فروش خواهیم داشت.”
* ۶۰ درصد فروش تسلیحات آمریکایی به کشورهای خارجی مربوط به عربستان است
۶۰ درصد از فروش تسلیحات به کشورهای خارجی در سال مالی جاری مربوط به قرارداد ۳۰ میلیارد دلاری تسلیحاتی با عربستان سعودی بوده که دسامبر گذشته برای خرید ۸۴ جنگنده اف-۱۵ و دیگر تسلیحات امضا شد. این بخشی از توافق ۶۷ میلیارد دلاری با سعودیها در سال ۲۰۱۰ برای خرید هواپیماهای چندمنظوره، بمبهای بتنشکن دو هزار پوندی، ۲۷ بالگرد “بلک هوک”، ۷۰ بالگرد آپاچی، موشکهای پیشرفته پاتریوت و ناو جنگی بود. این بزرگترین قرارداد تسلیحاتی دوجانبه در تاریخ است.
این بخشی از بسته ۱۲۳ میلیارد دلاری فروش تسلیحات به عربستان، عمان، کویت و امارات است که در همان سال اعلام شد. بحث مطرح شده با عنوان “تهدید ایران” شاید بهترین نقشه برای فروش چنین تسلیحاتی باشد.
۲۵ دسامبر گذشته آمریکا توافقنامهای را برای فروش ۹۶ موشکهای رهگیر بلندپرواز به امارات متحده عربی امضا کرد و این اولین بار است که چنین موشکهایی در خارج از آمریکا مستقر میشوند. همچنین سال گذشته اعلام شد که امارات اولین کشور عربی خواهد بود که در مقر ناتو سفارتخانه تاسیس میکند.
* ناتو برای مقابله با ایران و سوریه با همسایههای این کشورها مانور برگزار میکند
روز ۱۱ ژوئن آمریکا و ترکیه دومین دور مانور هوایی “عقاب آناتولی” در ترکیه را آغاز کردند که هدف آن به گفته پنتاگون “انجام ماموریتهای مختلف هوایی شامل حملات پیشدستانه، حمله، برتری هوایی، سرکوب دفاعی، حمل هوایی بار، سوختگیری در آسمان و شناسایی است”.
مانور مشترک عقاب آناتولی آمریکا و ترکیه ۲۰۱۲ در ماه مارس برگزار شد. این مانور همچنین شامل مشارکت ناتو و هواپیماهایی از عربستان، امارات، اردن، پاکستان و ایتالیا میشد.
در یکی از گزارشات نیروی هوایی آمریکا درباره این مانور بدون اشاره به مشارکت عربستان آمده است: “نیروی هوایی آبی شامل آمریکا، ایتالیا، امارات، اسپانیا، ترکیه و ناتو مهارتهای خود را علیه نیروی هوایی قرمز با مشارکت هواپیماهای اف-۱۶، اف-۴، اف-۵ که توسط خلبانهای ترک هدایت میشد، بکار گرفتند.” همین منبع به نقل از یک مقام نیروی هوایی آمریکا نوشت، “اگر قرار باشد مانور دیگری برگزار شود، همین کشورها در آن شرکت خواهند کرد.”
درباره اینکه چه کسانی قربانیان بعدی ناتو خواهند بود، تردیدی وجود ندارد. ترکیه با سوریه و ایران هممرز است که دو مانع اصلی بر سر راه ترکیه و عربستان برای توسعه نفوذشان در منطقه خاورمیانه محسوب میشوند. اواخر ماه گذشته این دو کشور برای سرنگونی دولتهای عرب سکولار و جمهوریخواه از لیبی گرفته تا سوریه توافقنامه آموزش نظامی در ریاض امضا کردند. این قرارداد منجر به آموزش سربازان سعودی در مدارش نظامی ترکیه که توسط ناتو اداره میشود برای مشارکت در عملیاتهای مشترک نظامی خواهد شد.
“هیلاری کلینتون”، وزیر امور خارجه آمریکا ماه فوریه در ادامه اقدامات خود علیه روسیه و چین در مواضعشان در قبال سوریه به بهار عربی و بیداری عربی اشاره کرد و گفت: “آنها باید درک کنند که نه تنها در برابر احساسات مردم سوریه بلکه در برابر بهار عربی و بیداری عربی قرار گرفتهاند.” در واقع آنچه که وی و همتایان غربیش در حال پیشبرد آن در جهان عرب از اقیانوس اطلس گرفته تا خلیج فارس هستند، ترکیبی از نظامیگری و سلطنتطلبی است.