دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 82
بازدید دیروز : 33
بازدید هفته : 121
بازدید ماه : 124
بازدید کل : 250219
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

آتش زیر گسل‌های قره‌باغ


 
 
آتش زیر گسل‌های قره‌باغ
 
 

 
 

سفر اخیر هیلاری کلینتون به قفقاز جنوبی درحالی صورت گرفت که همزمان با حضور وی در این حوزة ژئواستراتژیکی، دوباره با شعله‌ور شدن آتش بر روی گسل‌های قره‌باغ، فضا و ترتیبات منطقه‌ای این حوزه تحت تأثیر سیاست‌های چندوجهی واشنگتن در منطقه و نیز رقابت میان آمریکا و روسیه به سوی بی‌ثباتی گام برداشته است. آنچه در روزهای اخیر در مناطق مرزی جمهوری ‌آذربایجان و ارمنستان روی داده، توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است؛ چراکه این رویدادها این پرسش را پیش می‌کشد که آیا احتمال می‌رود دو کشور مجدداً به سوی یک جنگ کشیده شوند؟ پاسخ کاملاً دشوار است، اما به‌رغم اینکه در حال حاضر ارمنستان بیشتر به‌لحاظ فقر اقتصادی و ‌آذربایجان به‌لحاظ شرایط نامناسب اجتماعی، آمادگی لازم را برای شروع جنگی سرنوشت‌ساز درخصوص بحران قره‌باغ ندارند، با این حال به‌لحاظ روانشناسی ژئوپلیتیکی چیزی که بعد از دو دهه از شروع بحران قره‌باغ و روند به بن‌بست رسیدن گفتگوهای صلح در ذهن مردم به‌ویژه افکار عمومی آذربایجانی‌ها می‌گذرد، گویای نوعی خفت تاریخی ـ هویتی است، به‌گونه‌ای که ملت آذربایجان تنها راه اعادة حیثیت تاریخی و هویتی ـ سرزمینی خود را در توسل به جنگ می‌داند.

حال با توجه به شرایط فوق و با توجه به لرزش مجدد گسل‌های منازعه در این منطقه همزمان با حضور کلینتون به تشریح و تبیین این موضوع می‌پردازیم:

واقعیت امر این است که موضوع قره‌باغ به سیاه‌چاله‌ای ژئوپلیتیکی تبدیل شده که در آن منافع ملی ـ راهبردی متفاوت و حتی کاملاً متناقض بازیگران بحران را درهم فرو برده است؛ طوری‌که هر آن احتمال می‌رود انفجاری آتشفشانی از دل این بحران، کل منطقه را با بی‌ثباتی و ناامنی همراه سازد. در این بین، ایالات متحده ازجمله بازیگران کلیدی بحران قره‌باغ است که برحسب تعریف جهانی از منافع راهبردی خود، وارد روند میانجی‌گری در روند حل مسالمت‌آمیز بحران قره‌باغ شده است. فلسفة این امر در آن است که آمریکا در رقابت با روسیه و حتی اروپا مایل است که نفوذ دائمی خود را در حوزة قفقاز جنوبی تثبیت نماید. این موضوع در دو سیاست کلان واشنگتن ریشه دارد؛ اول سیاست نفوذ در نقاط کلیدی جهان ـ (مثل قره‌باغ که برحسب موقعیت ژئوپلیتیکی خود به محل رقابت‌های ژئواستراتژیکی تبدیل شده است) ـ برای حفظ منافع ملی آمریکا؛ و دوم سیاست تأمین منابع انرژی. این موضوع باعث شده که واشنگتن در قبال بحران قره‌باغ نقش‌آفرینی شفافی نداشته باشد.

واشنگتن با ایجاد شرکت‌های مختلف تجاری و فرهنگی در جمهوری آذربایجان ضمن گسترش روابط خود با این جمهوری سعی در جلب اعتماد این کشور با بهانة کمک برای بازپس گرفتن مناطق اشغالی قره‌باغ داشته، در همان زمان نیز سعی دارد در بستر بهبود روابط تجاری و سیاسی با آذربایجان، این جمهوری را به پایگاه ثابت خود در مقابل روسیه و ایران در حوزة ژئواستراتژیکی قفقاز جنوبی تبدیل نماید (علی‌الخصوص اینکه آذربایجان در بین جمهوری‌های تازه استقلال‌یافته بیشترین تمایل را برای عضویت در ناتو دارد و روس‌ها را مسبب اصلی بحران قره‌باغ دانسته و با ایران نیز درخصوص مسائل ایدئولوژیک و ناسیونالیستی اختلافات ریشه‌ای دارد). ولی آمریکا از طرف دیگر با کمک‌های مالی هنگفتی که به جمهوری خودخوانده قره‌باغ داشته و پشتیبانی از دیاسپورای ارمنی، علناً معادله را چند مجهولی کرده و به‌نوعی سعی بر استمرار بحران قره‌باغ دارد تا از این راه زمینه را برای بهره‌برداری هرچه بیشتر منافع راهبردی خود مهیا سازد. طبق اطلاعات موجود، نزدیک به نیمی از بودجة دولت ارمنستان با کمک بلاعوض واشنگتن و دیاسپورای ارمنی در آمریکا تأمین می‌شود. درحقیقت، بدین‌جهت که روسیه در ارمنستان همه‌کاره است، واشنگتن می‌کوشد با حمایت‌های مادی و سیاسی خود کنترل یکی از جناح‌های دولت ارمنستان را در دست داشته باشد و برای این منظور مثل حامی قاطع ارمنی‌ها عمل می‌کند.
 

روی همین اصل، در شرایطی که واشنگتن از یک طرف از ارمنستان حمایت می‌کند و از طرف دیگر قره‌باغ را جزو تمامیت سرزمینی آذربایجان می‌داند، اما در مقابل این رویکرد متضاد دو پهلو، طرفین بحران قره‌باغ را درخصوص حسن نیت واشنگتن کاملاً مردد ساخته است و از این جهت درگیری‌های اخیر در مرز آذربایجان ـ ارمنستان را می‌توان زنگ خطری به‌حساب آورد مبنی بر اینکه: 1) دیگر آذربایجانی‌ها و حتی ارمنی‌ها که سال‌هاست در شرایط نامناسب اجتماعی و فقر اقتصادی به‌سر می‌برند در مقابل سیاه‌نمایی‌های میانجی‌گران منفعت‌طلب در بحران قره‌باغ توان صبرشان به سر آمده است؛ 2) اگر روند فعلی در حل بحران قره‌باغ استمرار یابد، واشنگتن باید غزل خداحافظی خود را در قفقاز جنوبی بخواند؛ چراکه به‌لحاظ روانشناسی ژئوپلیتیکی چیزی که بعد از دو دهه از شروع بحران قره‌باغ در ذهن مردم به‌ویژه افکار عمومی آذربایجانی‌ها می‌گذرد، گویای نوعی خفت تاریخی ـ هویتی است.

این درحالی است که طبق ادعای باکو هدف اصلی آذربایجان از تقویت مناسبات راهبردی با واشنگتن و حتی اسرائیل، ارتقای توان دیپلماتیکی و چانه‌زنی در روند حل مسالمت‌آمیز بحران قره‌باغ است؛ چراکه روسیه کاملاً از ارمنستان حمایت می‌کند و ایروان به‌خوبی توانسته است ازطریق حضور نظامی روس‌ها در ارمنستان و پشتیبانی قاطع آنها، در مقابل توان ملی فزایندة آذربایجان، ضعف در وزن ژئوپلیتیکی خود در رقابت خصومت‌آمیز با آذربایجان را کاملاً جبران نماید. نکتة قابل توجه آنجاست که این پشتیبانی در شرایطی صورت می‌گیرد که کشورهای غربی نه‌تنها به این اقدام کرملین معترض نیستند، بلکه به‌رغم شعارهای عامه‌پسند رویکرد عادلانه دربارة حل بحران قره‌باغ، به‌لحاظ سیاسی کاملاً پشتیبان ارمنستان هستند.

از طرف دیگر، برخلاف آنچه که گفته شد احتمال دخالت روس‌ها نیز در این درگیری‌ها می‌رود، چراکه آنها خصوصاً با انتخاب مجدد پوتین، اصلاً حاضر به تقویت نفوذ واشنگتن در حیات‌خلوط خود نیستند و از این منظر همزمانی درگیری‌های قره‌باغ با حضور کلینتون در منطقه حتی نوعی شکست حیثیتی برای واشنگتن در مقابل مسکو محسوب می‌شود؛ چراکه این درگیری‌ها را به‌نوعی می‌توان ماحصل ضعف دیپلماسی واشنگتن در بستر بحران قره‌باغ در مقابل توان دیپلماسی مسکو محسوب کرد. این درحالی است که در چند سال اخیر دولتمردان مسکو توانسته‌اند بارها در یک فضای تقریباً صمیمی میزبان نشست‌های سه‌جانبه با حضور سران آذربایجان و ارمنستان باشند [هرچند این نشست‌ها هیچ نتیجه‌ای دربر نداشته است، اما به اعتقاد نگارنده استمرار این نشست‌ها می‌تواند از شدت تابوی شکل‌گرفته (برقراری ارتباط بین آذربایجان ـ ارمنستان امکان‌پذیر نیست) در افکار عمومی طرفین نسبت به یکدیگر بکاهد].

علاوه بر این، هرچند بسیاری از کارشناسان معتقدند روسیه به هیچ وجه با شروع جنگی دیگر در قره‌باغ موافق نیست، اما کاملاً واضح است که ایجاد بی‌ثباتی در قفقاز جنوبی ازطریق شعله‌ور شدن مجدد خاکسترهای قره‌باغ یا اوستیا، همراه با تهدید امنیت خطوط انتقال انرژی آذربایجان، به‌راحتی می‌تواند نقش‌آفرینی روس‌ها و جایگاه ژئواکونومیکی آنها را در تأمین منابع انرژی اروپا پررنگ‌تر نماید.
 
علی ولیقلی‌زاده، پژوهشگر مسائل بین‌المللی و ژئوپلیتیکی





نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com