دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 140
بازدید دیروز : 33
بازدید هفته : 179
بازدید ماه : 182
بازدید کل : 250277
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

ارتش مصر و جمهوری دوم


 
چاپ
ارتش مصر و جمهوری دوم
 

 
 
 

صدای گام‌های نظامیان در روزهای پس از 11 فوریه 2011، برای مصری‌ها همچون موسیقی عبدالوهاب و صدای عبدالحلیم لذت‌بخش بود. ارتش به مبارک پشت کرده و حامی انقلاب و انقلابی‌ها شده بود. نظامیان در میدان تحریر و تمامی میادین انقلاب، گل‌باران می‌شدند و مردم هریک به شیوه‌ای ارادت خود را به ارتش «غیور» و «میهن‌پرست» مصر نشان می‌دادند. شعار «الجیش و الشعب اید وحده» (ارتش و ملت، یکدست) اوج اطمینان انقلابی‌ها به ارتش را نشان می‌داد، اما آیا ارتش واقعاً برای حمایت از انقلاب به میدان آمد؟

در روزهای اولیۀ قدرت گرفتن ارتش، صداهای مخالفت با نظامیان در میان شادی اکثریت ملت، گنگ و نامفهوم بود، اما این صداها به‌تدریج رساتر و واضح‌تر شد. ارتش که گویا صرفاً برای سامان دادن به وضعیت نابسامان پایان دورۀ مبارک به میدان آمد، برنامه‌ای عجولانه برای خروج از قدرت و واگذاری آن به حکومت منتخب تنظیم کرد و به همه‌پرسی گذاشت، اما به‌رغم پذیرش ٧٧ درصدی ملت، این برنامه عملی نشد. نظامیانی که قرار بود شش ماه پس از مبارک کنار بروند، یک سال و شش ماه پس از مبارک، حکم ریاستی برای ابقای سهمی از قدرت صادر کردند و درست در روزی که مردم مصر انتخاب اولین رئیس‌جمهوری دوم را به پایان رساندند، قسمت عمده‌ای از اختیارات وی را سلب کردند.

نظامیان، در هر کشوری، ارادتی به انقلاب و دگرگونیِ افسارگسیختۀ سیاسی ندارند و تا زمانی که امکان کنترل آن وجود داشته باشد در برابر آن قرار می‌گیرند. همگامی ارتش با معترضان مصری و معرفی خویش به‌عنوان حامی انقلاب، پس از آن صورت گرفت که وضعیت کاملاً از کنترل خارج شده بود. درواقع طرح اولیۀ ارتش، شامل تفویض اختیارات رئیس‌جمهور به معاون وی، عمر سلیمان، و کناره‌گیری مبارک در سپتامبر 2011 بود و در این میان رژیم حاکم می‌باید با معترضان بر سر چگونگیِ خروج از وضعیت بحرانی و ادارۀ دورۀ انتقالی به توافق می‌رسید، اما تشدید اعتراضات در اثر حادثۀ معروف تعدیِ شترسواران به متحصنین میدان تحریر، رسیدن به چنین توافقی را غیرممکن کرد. پس از آن بود که ارتش به میدان آمد. درطول دورۀ انتقالی نیز تحرکات شورای نظامی حاکم بر مصرِ مبتنی‌بر دو اصل اساسی صورت گرفت: نخست حفظ ثبات و امنیت و دوم حفظ منافع اقتصادی ارتش. این دو اصل انگیزه‌های اصلیِ ارتش برای کنار گذاشتن مبارک نیز بود.
 

حفظ ثبات و امنیت را باید انگیزۀ محوری تحرکات ارتش دانست. درطول دورۀ انتقالی نیز ارتش همواره از زاویۀ امنیت و ثبات به تحولات می‌نگریست و مبتنی‌بر همین نگرش اقدام می‌کرد. هنگامی‌که دستگاه امنیتی و پلیس مبارک متلاشی شد و روشن شد که وی قدرت بازگردانی امنیت را ندارد، ارتش وی را کنار گذاشت. وقتی مشخص شد مسکوت گذاشتن خواستۀ محاکمۀ مبارک و حلقۀ درونی‌اش ممکن است ناامنی را تشدید کند، شورای نظامی دستور آغاز چنین محاکمه‌ای را صادر کرد. افزون بر این، در برابر اعتراضات متوالیِ میدان تحریر، ارتش تا آنجا مدارا کرد که چنین اعتراضاتی را در برابر امنیت و ثبات عمومی نمی‌دانست و درنتیجه در مواقعی به برخورد با معترضان روی آورد. عدم مدارا با مطالبات مسیحیان در بحران ماسپیرو نیز از بیم گسترش تنش فرقه‌ای در مصر صورت گرفت. دستگیری جوانان ٦ آوریل به‌دلیل نقش محوری آنها در اکثر اعتراضات مردمی صورت گرفت. در شرایط فعلی نیز رویارویی با اخوان‌المسلمین ناشی از بیم شورای نظامی از رویارویی‌های احتمالی این جماعت با طرفداران نظام پیشین و نیز مخالفان دولت دینی صورت می‌گیرد. البته منافع ارتش را در این زمینه نباید از نظر دور داشت.

حفظ منافع اقتصادی و مالی ارتش از آن جهت حائز اهمیت است که ارتش بزرگ‌ترین کارفرمای اقتصادی مصر است. دستگاه اقتصادی ارتش مصر با اتفاق نظر حسنی مبارک و ژنرال ابوغزاله ـ وزیر دفاع ـ درمورد نقش مهمی که ارتش می‌تواند در توسعۀ اقتصادی مصر به‌ویژه پس از صلح با اسرائیل ایفا کند، از دهۀ ١٩٨٠ به توافق رسید و رشد خود را شروع کرد. در حال حاضر ارتش مصر در چهار بخش صنایع نظامی، صنایع غیرنظامی، کشاورزی و زیرساخت‌های کشور نقشی اساسی برعهده دارد. اقتصاد مصر بدون نقش ارتش در تمامی بخش‌ها با مشکل مواجه است. درنتیجه در پاسخ به بحث لزوم نظامی‌زدایی (Demilitarization) و غیرنظامی کردن (Civilianization) سیاست در مصر، می‌توان این سؤال را مطرح کرد که حتی اگر ارتش جایگاه نظامی و سیاسی را کنار بگذارد آیا خواهد توانست از نقش اقتصادی خود چشم بپوشد؟ واقعیت آن است که منافع اقتصادیِ ارتش بسیار گسترده‌تر از آن است که انگیزه‌های ارتش از مداخله در انقلاب و سرنگونی مبارک را محدود به حفظ ثبات و امنیت و یا «حمایت از انقلاب» بدانیم.

بنابراین حتی حفظ ثبات و امنیت را ـ که انگیزۀ اصلی کنار گذاشتن مبارک و محور مدیریت دورۀ انتقالی بود ـ باید از زاویۀ تأثیر آن بر منافع اقتصادی و مالی ارتش نیز دید. رویارویی با اخوان‌المسلمین که در ماه‌های حدفاصلِ انتخابات پارلمانی و ریاستی به‌نحوی ملموس گسترش یافت، عمدتاً از بیم ارتش بر منافع خویش درصورت افزایش قدرت اخوان ناشی می‌شود. افزون بر این، ارتش مصر از مشکلاتی که قدرت گرفتن اخوان‌المسلمین می‌تواند در روابط مالی و نظامی آن با ایالات متحده به‌وجود بیاورد، بیمناک است.

ارتش مصر در سال ٢٠١١ نیز همچون سال ١٩٥٢ سوار بر اعتراضات مردمی قدرت را قبضه کرد. اگرچه سطحِ مداخلۀ ارتش در سال ٢٠١١ پایین‌تر از کودتای ١٩٥٢ بود و به‌جای جانشینیِ حکومت غیرنظامی، به جایگزینیِ آن با حکومتی منتخب دست زده است، اما ارتش قدرت قابل توجهی نسبت به سی سال گذشته به‌دست آورده است. در نگاه به آیندۀ نقش ارتش در مصر، تاریخ این کشور به ما می‌گوید درطول دو قرن گذشته، نظامیانی که قدرت را در مصر به‌دست گرفته‌اند، هیچ‌گاه به‌صورت ناگهانی از قدرت خارج نشده‌اند، آنها همیشه در فرایندی تدریجی و چندین‌ساله و با گرفتن امتیازات فراوان از قدرت خارج شده‌اند، اما باید دید غیرنظامیان حاکم بر مصر جدید، که این بار اسلام‌گرایان این کشور هستند، تا چه حد با مطالبات ارتش کنار خواهند آمد و چه امتیازاتی در ازای کناره‌گیری نظامیان به آنها خواهند داد. آیندۀ مصر را شیوۀ تعامل اسلام‌گرایان و ارتش رقم خواهد زد.
 
حسن احمدیان، کارشناس مسائل مصر




نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com