دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 485
بازدید دیروز : 33
بازدید هفته : 524
بازدید ماه : 527
بازدید کل : 250622
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

ورود به بازی بزرگ


 

شانگهای ـ ورود به بازی بزرگ
 
 
 
 



 
اجلاس سران سازمان همکاری‌های شانگهای در پکن، از جهات متفاوتی مورد توجه قرار گرفته است. کشورهای عضو ناظر ازجمله ایران، دیدگاه‌های خود را در قبال مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی در میان گذاشتند و افغانستان به‌عنوان عضو ناظر جدید به جمع دیگر کشورهای ناظر اضافه شد. با این حال، ظاهراً اهمیت اجلاس پکن ورای این‌گونه مباحث حاشیه‌ای است. به‌نظر می‌رسد دو اتفاق مهم در سازمان همکاری‌های شانگهای در حال وقوع است که نتایج پایداری خواهند داشت:

1. عبور تدریجی سازمان شانگهای از یک سازمان اقتصادی به سازمانی امنیتی ـ سیاسی؛

2. تعیین محورها و اولویت‌های همکاری اعضا.

در ارتباط با بحث اول باید توجه داشت که نظم جهانیِ جایگزینِ نظمِ سابقِ دوقطبی هنوز با نوسان قابل توجهی روبه‌روست و شکل نهایی خودش را پیدا نکرده است. روی همین اصل است که سران شانگهای مرتب تکرار می‌کنند این سازمان یک سازمان همکاری اقتصادی است و تمایلی به ورود به عرصه‌های رقابت‌آمیز سیاسی و نظامی ندارد. با این حال، این واقعیت مهم وجود دارد که سازمان همکاری‌های شانگهای فقط به‌صورت یک سازمان اقتصادی باقی نمانده است و تمایل آشکاری به گسترش همکاری‌ها در سایر بخش‌های سیاسی و احتمالاً در آینده نظامی از خود بروز می‌دهد. اکنون این برداشت در حال شکل‌گیری است که چین و روسیه به‌عنوان دو کشور بزرگ و اصلی بنیان‌گذار شانگهای، بیش از گذشته به طرف توسعه همکاری‌های سیاسی و نظامی تمایل پیدا کرده‌اند. اعضای کوچک‌تر شانگهای احتمالاً تحت تأثیر دیدگاه‌های پکن و مسکو، در مسیر مشابهی قرار خواهند گرفت و اگر چنین شود علی‌القاعده نباید دور از انتظار باشد که در آینده‌ای نه‌چندان دور شانگهای به‌صورت سازمانی با کارکردهای سیاسی و نظامی علاوه بر همکاری‌های اقتصادی متحول شود و این به‌رغم تکذیب‌های مکرری است که مسکو و پکن از نقش آینده شانگهای دارند. البته علت اصلی چنین تحولی را باید در نقش فزاینده «ناتو» و تمایل به گسترش حوزه نفوذ و فعالیت‌های آن دانست که از دیدگاه چین و روسیه علیه منافع ملی و امنیتی آنها و با قصد رخنه در حوزه امنیتی‌شان در آسیای مرکزی و جنوب و جنوب شرق آسیا در حال پیشروی است.

در چنین فضایی واقعی است که سازمان شانگهای چه بخواهد و چه نخواهد دیر یا زود مجبور خواهد شد در مقابل «ناتو» قرار گیرد و از سازمانی صرفاً اقتصادی به سازمانی سیاسی ـ نظامی مبدل شود. البته اینکه این امر به فوریت انجام گیرد جای بحث دارد؛ زیرا نه چین و نه روسیه تمایلی به آن ندارند و شراکت را بر رقابت با دنیای غرب ترجیح می‌دهند، ولی در هر حال سیاست‌های آمریکا و ناتو به گونه‌ای است که قطب‌بندی جدیدی از قدرت جهانی را اجتناب‌ناپذیر و در همان حال با ماهیتی سیاسی ـ نظامی خواهد کرد. بنابراین، تمایل و خواست چین و روسیه نیست که شانگهای را در مقابل «ناتو» در قالب سازمانی نظامی ـ امنیتی درخواهد آورد، بلکه این واقعیت منطق قدرت است که در ذات خودش محدودیت‌پذیر نیست و تمایل به تمرکز و گسترش و انحصار دارد. از قضا بازی بزرگ در شکل سنتی‌اش در آسیای مرکزی و جنوب آسیاست که دارد از نو شکل می‌گیرد و پیشروی ناتو در این بخش حساس یا «هارتلند» جهان است که دیر یا زود شانگهای را از قالب سازمان همکاری‌های اقتصادی بیرون می‌آورد و به آن شکل نظامی ـ امنیتی در مقابل «ناتو» خواهد داد. تکذیب‌های چین و روسیه تغییری در این واقعیت نخواهد داد.
 

نگاهی به تعیین محورهای اصلی و اولویت‌های اعلام‌شده در اجلاس پکن تا حد زیادی گویای این است که شانگهای به تدریج به حوزه امنیتی ـ نظامی وارد می‌شود. سه محور همکاری با ماهیت امنیتی در اجلاس پکن برجسته شد:

1. مبارزه با افراط‌گرایی؛

2. مبارزه با تروریسم؛

3. مبازه با تجزیه‌طلبی.

شکی نیست که همه اعضای اصلی و حتی کشورهای ناظر حاضر در اجلاس پکن، با این سه پدیده روبه‌رو شده‌اند. اما بحث مهمی که وجود دارد و احتمالاً شانگهای را به طرف سازمانی نظامی سوق خواهد داد این است که این سه پدیده صرفاً بومی تلقی نشده‌اند و به نوعی بخشی از برنامه‌ریزی‌ها و طرح‌های راهبردی آمریکا و ناتو تصور شده‌اند. افراطی‌گرایی شکل مذهبی یافته که با حمایت غرب علیه اتحاد شوروی سابق به کار گرفته شد، تروریسم در ارتباط با القاعده و زیرمجموعه‌های آن مطرح است و جدایی‌طلبی روسیه و چین را به یکسان هدف قرار داده و منشأ آن خارجی تصور شده است. افراطی‌گری، تروریسم، و جدایی‌طلبی از نظر پکن و مسکو بیش از آنکه ناشی از واقعیت‌های بومی باشد ناشی از سیاست‌های آمریکا و ناتو است.

درست به همین دلیل است که در اجلاس سران شانگهای بر مبارزه مشترک با این پدیده‌ها تأکید شد. ظاهراً‌ این بحث که افراطی‌گرایی و تروریسم در قالب طالبان و القاعده با جهان غرب در جنگ است، پکن و مسکو را قانع نکرده است که غرب از آن علیه رقبای احتمالی خودش بهره نگیرد. لااقل در آینده این احتمال منتفی نخواهد بود که آمریکا و ناتو با حضور نظامی دائمی در افغانستان تلاش کنند جهت مبارزاتی آنچه تحت عنوان کلی جهاد مقدس طالبانی ـ القاعده‌ای توصیف شده است را به طرف چین و روسیه برگردانند. این احتمال قوی‌تر خواهد شد که جدایی‌طلبان قومیت «ایغور» مدعی جدایی ایالت مسلمان‌نشین سین‌کیانگ از چین و تأسیس کشور مورد نظرشان «ترکستان شرقی» از این ظرفیت برخوردار شوند که مورد حمایت غرب قرار گیرند؛ همچنان که به لحاظ نظری اتفاق مشابهی در مورد جنبش جدایی‌طلب و مسلح چچن علیه روسیه می‌تواند بیفتد. جناح رادیکال و مرتبط با طالبان و القاعده تحت نام حزب التحریر در آسیای مرکزی در موقعیت مشابهی با نهضت ترکستان شرقی در چین و جنبش جدایی‌طلب چچن قرار دارد که هدف نهایی‌اش اسلامی کردن قدرت در کشورهای آسیای مرکزی است.

با چنین نگاهی است که در اجلاس سران شانگهای در پکن، مبارزه مشترک با افراطی‌گری تروریسم و جدایی‌طلبی مورد توافق قرار گرفت و توجه کشورهای ناظر هم به آن جلب شد؛ چراکه آنها نیز خود را در موقعیت کم‌وبیش یکسانی با کشورهای عضو شانگهای احساس می‌کنند. به‌ویژه پاکستان و هندوستان، دو کشور عضو اصلی ناظر در شانگهای، دلایل قوی‌تری برای همدردی و احساس مشترک با چین، روسیه، و کشورهای آسیای مرکزی دارند. بنابراین، اگر قابل تصور باشد که در آینده آمریکا و ناتو که در حال حاضر در جنگ افغانستان رویاروی افراطی‌گرایی مذهبی و تروریسم القاعده‌ای ـ طالبانی قرار دارند، به نوعی مصالحه با طالبان دست بیابند. از آنجا که امر جهاد در منطق طالبان و القاعده تعطیل‌بردار نیست، تغییر جهت آن از آمریکا و ناتو به طرف چچن در سین‌کیانگ، روسیه در چین و در آسیای مرکزی محتمل خواهد بود و از هم‌اکنون در مسکو و پکن این تردید وجود دارد که چنین تحولی از حمایت آمریکا و ناتو برخوردار خواهد شد. روشن است شانگهای اقتصادی نمی‌تواند به این مشکل پاسخ مساعد بدهد، ولی شانگهای امنیتی ـ نظامی قادر به پاسخگویی است.

بنابراین، دور از انتظار نخواهد بود که شانگهای در روندی تدریجی از یک سازمان با کارکرد اقتصادی، به طرف سازمانی با کارکرد نظامی ـ امنیتی حرکت کند و اگر چنین اتفاقی بیفتد چه روسیه و چین بخواهند و چه نخواهند، سازمانی را به‌وجود آورده‌اند که در ذات و ماهیتش در مقابل «ناتو» خواهد بود. در این بین، کشورهای ناظر کنونی و کشورهای ناظر بعدی مجبورند یا به عضویت کامل شانگهای تحول‌یافته دربیایند و یا از آن خارج شوند. مستعدترین کشور عضو ناظر در شانگهای که می‌تواند راه جداگانه‌ای در پیش گیرد هندوستان است که از تجربه کافی سیاسی برای بازی با قدرت‌های برتر برخوردار است. اگر قابل تصور باشد که در آینده نظم نوین جهانی حول محور ناتو و شانگهای شکل نهایی خود را بیابد، در آن صورت بازگشت هند و کشورهای هم‌فکر به عدم تعهد، در قالب نوینی منتفی نخواهد بود. اگر چنین اتفاقی ولو در آینده دور بیفتد، محل نزاع و دعوای قدرت‌های بزرگ همچنان کشورهای موسوم به جهان سوم باقی خواهد ماند.

پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسائل شبه قاره




نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com