کمتر از شش ماه دیگر به انتخابات ریاست جمهوری ایالاتمتحده باقی مانده است. از چندی پیش که تقریبا وضعیت «میت رامنی» به عنوان نامزد جمهوریخواهان تثبیت شده است، رسانهها و کارشناسان گمانهزنیهای خود را برای رقابت ماه نوامبر (آذرماه) آغاز کردهاند. «سیانان» هم با رویکرد آرای بالقوه الکترال به گمانهزنی درباره این موضوع پرداخته است. براساس قانون انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده هر نامزدی که ۲۷۰ رای الکترال کسب کند، میتواند به کاخسفید راه پیدا کند. از اینرو جنگ اصلی به دستیابی نامزدها به این تعداد آرای الکترال است.
براساس نقشه راه سیانان، که روز دوشنبه برای انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده فاش شده است، باراک اوباما، رییسجمهوری ایالات متحده در ۱۹ ایالت و همچنین محدوده کلمبیا شانس کسب رای بیشتری دارد. براساس این نقشه راه احتمال اینکه اوباما ۲۴۷ رای کسب کند بسیار است. نامزد جمهوریخواهان نیز براساس این نقشه راه در ۲۴ ایالت از اوباما پیش است و بالقوه میتواند ۲۰۶ رای الکترال کسب کند. در این نقشه راه همچنین گرایش هفت ایالت بهطور آشکار مشخص نشده است.ایالاتی همچون کلورادو با ۹ رای الکترال، فلوریدا با ۲۹ رای، آیووا و نوادا هر کدام با شش رای، نیوهمپشایر با چهار رای الکترال و ویرجینیا با ۱۳ رای الکترال در میان این هفت ایالت دیده میشوند.در این میان اما چهار ایالت میشیگان (۱۶ رای)، نیومکزیکو (پنج رای)، پنسیلوانیا (۲۰ رای) و ویسکانسین (۱۰ رای) به سوی اوباما رییسجمهور فعلی گرایش دارند. از سوی دیگر براساس این نقشه راه چهار ایالت هم به سوی میت رامنی گرایش دارند. ایالاتی همچون آریزونا (۱۱ رای)، ایندیانا (۱۱)، میسوری (۱۰) و کارولینای شمالی (۱۵ رای) در میان ایالات طرفدار جمهوریخواهان هستند. با این وجود براساس یک جمعبندی ساده در میان این چهار ایالت، اوباما ۵۱ رای الکترال دارد و رامنی۴۷ رای در ایالات طرفدار خود داراست.ادامه….
کارشناسان میگویند هر نامزدی که بتواند از میان هفت ایالتی که گرایش آشکاری ندارند، دستکم آرای چهار تا پنج ایالت را به دست آورد قطعا به عنوان رییسجمهوری وارد کاخسفید خواهد شد. جان کینگ، تحلیلگر ارشد شبکه سیانان، با اشاره به مطلب فوق میگوید: «با توجه به روند موجود میتوان شرایط حاضر را به شرایط جورج بوش و الگور تشبیه کرد.»
جورج بوش با رای دادگاه قانون اساسی در نهایت توانست به عنوان رییسجمهوری ایالات متحده انتخاب شود. جان کینگ همچنین با تاکید بر آرای اوهایو و فلوریدا میافزاید: «جای تعجب ندارد که آرای فلوریدا و اوهایو بهطور آشکار مشخص نیست. اما به طور معمول این دو ایالت نقش مهمی را در بازی انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده بازی میکنند.» با این وجود کینگ وضعیت ایالاتی همچون کلورادو و ویرجینیا را به «تاببازی» تشبیه کرده است. به اعتقاد او رای این دو ایالت به هیچوجه از پیش مشخص نیست. با این وجود برخی کارشناسان میگویند که با آرای ۱۵ ایالت نامشخص و ایالاتی که به سوی رامنی گرایش دارند، وزنه به سوی نامزد جمهوریخواهان سنگینی میکند. «رابرت یون»، یکی دیگر از کارشناسان این شبکه تلویزیونی میگوید که راز پیروزی هر نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری به این ۱۵ ایالات باز میگردد که از آن میتوان به عنوان کلید کاخسفید یاد کرد. گفتنی است انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، با رایگیری مستقیم از مردم، انجام میگیرد اما مردم هر ایالت به کاندیداهای مورد نظر خود رای میدهند، هرکسی که برنده اکثریت آرا در آن ایالت شود، همه آرای الکترال آن ایالت را از آن خود میکند و هرکسی که تا ۲۷۰ رای انتخاباتی به دست آورد، رییسجمهور آمریکا قلمداد خواهد شد. در آمریکا، هر ایالتی تعدادی گزینشگر میگمارد که بعد از انتخابات، به پایتختهای ایالتی سفر میکنند و در مجلس ایالتی رای خود را، به نسبت آرایی که مردم به کاندیداها دادهاند، به صندوقها میریزند که در حقیقت، تعداد آرای انتخاباتی آن ایالت، به کاندیدایی که رای بیشتری به دست آورده، متعلق خواهد بود.