دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 386
بازدید دیروز : 33
بازدید هفته : 425
بازدید ماه : 428
بازدید کل : 250523
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

چشم انداز روابط ترکیه و آمریکا در پرتو تحولات جهان عرب
چشم انداز روابط ترکیه و آمریکا در پرتو تحولات جهان عرب / <a href=http://merc.ir/Fellows/VisitingFellows/RahmatHajimineh.aspx>رحمت حاجی مینه</a>

چشم انداز روابط ترکیه و آمریکا در پرتو تحولات جهان عرب



روابط کشورهایی همچون ترکیه و آمریکا به دلیل همسویی منافع در تحولات اخیرمنطقه، بسیار بیشتر از گذشته به هم نزدیک شده است.



انقلاب ها عربی در خاورمیانه نه تنها سیاست داخلی کشورهای منطقه بلکه روابط خارجی و منطقه ای  آن ها را تحت تاثیر قرار داده است. در این راستا، روابط کشورهایی همچون ترکیه و آمریکا به دلیل همسویی منافع در تحولات اخیرمنطقه، بیشتر به هم نزدیک شده است.

در سال 2011 در پی وقوع تغییرات عمده در جهان عرب که از تونس آغاز شد و سریع به مصر و دیگر کشورهای عرب منطقه سرایت کرد با وجود اینکه دو کشور ترکیه و آمریکا در ابتدا مواضع یکسانی در قبال این تحولات نداشتند، اما  انقلاب های اخیر کانال ارتباطی جدیدی بین واشنگتن و آنکارا ایجاد کرد که تا آن زمان وجود نداشت. به عبارتی دیگر تغییر معادلات سیاسی در خاورمیانه دو کشور را به طور قابل ملاحظه ای با عبور از سردی روابط پس از جنگ عراق در سال 2003 که آمریکا با مخالفت ترکیه در استفاده از خاک این کشور علیه عراق مواجه شد، به هم نزدیک تر کرده است.

باراک اوباما سیاست خارجی خود را برای رهایی از میراث یکجانبه گرایی دوران جورج دبلیو بوش که با بی اعتمادی در منطقه خاورمیانه همراه بود، با شعار چندجانبه گرایی آغاز کرد. در این راستا، آمریکا، خصوصا پس از وقوع بحران اقتصادی، جهت حفظ جایگاه ابرقدرتی خود تلاش کرد تا هزینه های مدیریت در حوزه جهانی را با دیگران تقسیم کند و در راستای رسیدن به اهداف خود با قدرت های منطقه ای همکاری استراتژیک داشته باشد. در این راستا، ترکیه به عنوان کشوری با ثبات، همراه با اقتصادی شکوفا و اصلاحات نسبی در حوزه سیاسی به مثابه کاندیدایی ایده آل برای دیپلماسی چندجانبه گرایی آمریکا در منطقه خاورمیانه ظاهر شده است. از دیدگاه مقامات کاخ سفید، ترکیه کشوری با ثبات و الگویی همسو با منافغ غرب است که در چارچوب ساختار سیاسی فعلی آن، دموکراسی و اسلام می توانند با یکدیگر همزیستی داشته باشند.

در سال 2002، زمانی که حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان سیاست آشتی را با همسایگان خود در منطقه دنبال کرد، این امید وجود داشت که این سیاست، همگرایی بین ترکیه و کشورهای دیگر را به دنبال خواهد داشت. آنکارا همچنین امیدوار بود از این روند با استفاده از قدرت نرم در سراسر خاورمیانه بهره ببرد و به عنوان قدرت برتر منطقه، جایگاه خود را تثبیت کند. اما با شروع انقلاب های عربی، این سیاست تا اندازه زیادی به دلیل تغییر ساختار های سیاسی و شکل گیری اتحاد و ائتلاف های جدید منطقه، ناکام ماند. ترکیه این بار،  سیاست جدیدی نسبت به خاورمیانه عربی نه در جهت ثبات و صفر کردن مشکلات با همسایه بلکه جهت شتاب بخشیدن به تحولات منطقه و شکل دادن به محیط پیرامونی بر اساس منافع خود در پیش گرفته است.

پس از سقوط معمر قذافی و حسنی مبارک در لیبی و مصر، ترکیه سیاست های منطقه ای خود را با آمریکا در قبال انقلاب های عرب هماهنگ کرد و در مورد سوریه به عنوان مخالف عمده بشار اسد ظاهر شد، سیاستی که توسط آمریکا نیز تایید شده است. در واقع ترک ها سوریه را به عنوان مهم ترین فرصت برای افزایش نفوذ خود در خاورمیانه تلقی می کنند و معتقدند با هرگونه تغییر در حاکمیت این کشور، قدرت نفوذ ترکیه در سوریه و در نتیجه خاورمیانه عربی بسیار افزایش خواهد یافت.

آنکارا بازی پیچیده ای را در خاورمیانه بر اساس تصورات خود از  چشم انداز این منطقه در آینده ای نزدیک آغاز کرده و در صدد است تا نقش بیشتری در بنیان نهادن ساختار های سیاسی جدید منطقه در چارچوب سیاست منطقه ای واقع گرایانه ایفا کند. تحولات جهان عرب از دیدگاه مقامات ترک نشانه ای از نیروی متوقف ناشدنی دموکراسی خواهی است. در این راستا آنکارا با در پیش گرفتن دیپلماسی فعال و استراتژی اتحاد و ائتلاف با آمریکا و متحدان آن در منطقه از جمله عربستان و قطر در صدد است حوزه نفوذ خود را در کشورهای همسایه کاملا افزایش دهد، سیاستی که برخی از آن به عنوان نئو عثمانیسم یاد می کنند.

در این راستا، تمایل ترکیه برای رهبری سیاسی منطقه و ایفای نقش جهانی، مستلزم تقویت روابطش با آمریکا است. کشوری که هنوز تنها قدرت جهانی با منافع زیاد در منطقه خاورمیانه در حوزه های راهبردی و اقتصادی است. از طرف دیگر، آمریکا  که علی رغم پیشرفت های اولیه دوره اوباما در کاخ سفید به دلیل شکست در روند صلح خاورمیانه تا اندازه زیادی در میان اعراب  محبوبیت خود را از دست داده است، مشارکت با ترکیه را که محبوبیت نسبی در میان اعراب کسب کرده است فرصت بسیار خوبی تلقی می کند تا به اهداف استراتژیک خود با هزینه کمتری دست یابد.

روابط بین آمریکا و ترکیه همچنین در نتیجه هرگونه واگرایی بین آنکارا و تهران تقویت شده و خواهد شد. در سال 2002، پس از به قدرت رسیدن اردوغان دولت ترکیه تصمیم گرفت روابط خود را با ایران تقویت کند. سپس با شروع جنگ عراق در سال 2003 و نگرانی مشترک ترکیه و ایران نسبت به پیامدهای منطقه ای این جنگ دو کشور بیشتر به هم نزیک شدند.

اما در حال حاضر با گذشت 9 سال از شروع جنگ در عراق، ایران در محیط استراتژیک کاملا متفاوتی قرار گرفته است، محیطی که در آن آمریکا از عراق خارج شده و ایران گستره نفوذ خود را در منطقه خصوصا کشور عراق با اکثریت شیعی توسعه داده است. لذا با خروج نیروهای آمریکایی از عراق، دو کشور ترکیه و ایران در راستای ترویج الگوی سیاسی خود و همچنین ارتقا منافع منطقه ای به لحاظ سیاسی و اقتصادی وارد دور جدیدی از رقابت منطقه ای شده اند. وضعیتی که مسیر را برای رقابت بعدی دو کشور در سوریه نیز فراهم کرده است. به گونه ای که ایران از حکومت بشار اسد حمایت می کند ولی ترکیه حامی مخالفان بشار اسد می باشد. شرایطی که در دراز مدت، آنکارا را بیشتر به واشنگتن نزدیک می کند.

البته روابط آمریکا و ترکیه هنوز با چالش هایی از جمله تنش بین ترکیه و اسرائیل روبه رو است. با وجود این، آنکارا و تل آویو کمتر تمایل دارند تا منابع بیشتری را برای رویارویی با یکدیگر تخصیص بدهند. اسرائیل که با چالش های جدید ناشی از  انقلاب های عربی روبه رو شده است، وضعیت امنیتی اش به گونه ای است که نمی خواهد کشور دیگری را به فهرست تهدید های امنیتی خود در منطقه بیفزاید. آنکارا نیز برای افزایش نفوذ خود در خاورمیانه چنین تصور می کند که باید پیوند خوبی با همه بازیگران منطقه از جمله اسرائیل داشته باشد. البته پایه و اساس رابطه جدید متفاوت خواهد بود، یعنی در حالی که ترکیه و اسرائیل در گذشته به "دوستی و هم پیمانی" با یکدیگر نیاز داشتند، در حال حاضر  به "عدم خصومت" با یکدیگر  نیاز دارند.

در واقع، تحولات اخیر جهان عرب نه تنها به ترکیه و آمریکا کمک کرد تا روابط خود را تقویت کنند، بلکه به مقامات دو کشور کمک کرد تا عوامل بومی تاثیر گذار در معادلات سیاسی منطقه را بهتر درک کرده و در جهت حفظ منافع استراتژیک به کار گیرند. برای نمونه، در حالی که یک سال قبل سیاست ترکیه نسبت به ایران مورد انتقاد سیاستمداران واشنگتن قرار می گرفت، بعد از تحولات جهان عرب، مقامات آمریکایی به برخی از مزیت های ترکیه از قبیل پیوندهای تاریخی، اشتراکات فرهنگی و نزدیکی جغرافیایی با کشورهای منطقه از جمله ایران برای رسیدن به توافق در  مذاکرات مختلف اشاره کرده اند.

از طرف دیگر، آمریکا به دنبال بهار روابط واشنگتن و آنکارا، کمتر تمایل دارد حزب عدالت و توسعه را به واسطه مسائل داخلی از جمله آزادی مطبوعات و نقض حقوق کردها مورد انتقاد قرار  دهد. این ماه عسل روابط بین ترکیه و امریکا از بسیاری لحاظ ما را به یاد سال های جنگ سرد می اندازد، زمانی که اهمیت استراتژیکی ترکیه به لحاظ مواجهه با تهدید کمونیسم تمام نگرانی های آمریکا در خصوص کسری دموکراسی، عدم استقرار حکومت قانون و نقض آزادی های مدنی را تحت الشعاع قرار داده بود.

 از دیدگاه واشنگتن، حزب عدالت و توسعه تنها گزینه برای اعمال سیاست های خود در منطقه به نظر می رسد، تا با آن سیاست های خود در منطقه را پیش برد. در پارادایم جدید جهان عرب، آمریکا به داشتن روابط نزدیک با کشور متحد خود ترکیه ادامه خواهد داد تا با عناصر متغیر منطقه همواره در ارتباط باشد و دلیلی نمی بیند که موانع دموکراسی را که ترکیه در داخل با آن رو به رو است مورد توجه قرار دهد. در نتیجه می توان گفت روابط ترکیه با آمریکا پس از تحولات جهان عرب، بسیار بیشتر از گذشته به یکدیگر نزدیک شده است. پیوندی که به نظر می رسد به دلیل منافع مشترک دو کشور در خاورمیانه برای مدت ها ادامه خواهد یافت.

رحمت حاجی مینه

مرکز پژوهشهای خاورمیانه



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com