دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 60
بازدید دیروز : 33
بازدید هفته : 99
بازدید ماه : 102
بازدید کل : 250197
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

امنیت افغانستان ـ نگاه متفاوت

 

امنیت افغانستان ـ نگاه متفاوت

 
 

 

گمان می‌رود که در ارتباط با چگونگی حفظ امنیت در افغانستان بعد از سال ۲۰۱۴ که قرار است روند واگذاری امنیت به نیروهای افغانستانی تکمیل شود، دو دیدگاه متفاوت وجود داشته باشد. اهمیت این دو دیدگاه به‌خصوص پس از آنکه اعلام شد مرحله سوم واگذاری مسئولیت امنیت در یازده ولایت مهم افغانستان شروع شده است، بیشتر برجسته شده و توجه زیادی را به خودش جلب کرده است. این دو دیدگاه را می‌توان چنین در نظر گرفت:

۱. دیدگاهی که امنیت را داخلی و منطقه‌ای می‌داند.

۲. دیدگاهی که امنیت را بین‌المللی می‌داند.

در نگاه داخلی و منطقه‌ای امنیت برای افغانستان، تأکید اصلی روی تقویت و تجهیز نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان در داخل و در همکاری با کشورهای اسلامی همسایه و کشورهایی است که در سطح منطقه به نوعی می‌توانند در تأمین امنیت و یا اخلال در امنیت افغانستان ایفای نقش نمایند. در میان همسایگان افغانستان، پاکستان و جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه‌ای دارند و دو کشور عربستان سعودی و ترکیه در سطح منطقه خود را در جایگاهی می‌دانند که در تحولات افغانستان ایفای نقش نمایند. در دیدگاه داخلی ـ منطقه‌ای تأمین امنیت افغانستان این برداشت وجود دارد که دولت و نیروهای نظامی ـ امنیتی افغانستان هرگاه در همکاری مؤثری با کشورهای همسایه و اسلامی منطقه قرار گیرند، حفظ امنیت افغانستان در کوتاه‌ترین زمان ممکن قابل حصول خواهد شد.

با این حال، واقعیت آن است که طرفداران این نگاه از وحدت نظر کافی برخوردار نیستند و چه در داخل و چه در سطح همسایه‌ها و منطقه تردیدهایی در اینباره وجود دارد؛ به‌ویژه این تردید در سطح حاکمیت کنونی افغانستان به ریاست حامد کرزای بسیار شدید است. طبق برداشت این طیف از قدرت در کابل مشکل امنیت در افغانستان لااقل در بخش‌هایی به سیاست‌های همسایه این کشور یعنی پاکستان بازمی‌گردد. این برداشت اختصاص به دولت افغانستان ندارد و در بخش‌های مهم‌تری از جامعه افغانستان در ذهنیت‌ها تثبیت شده است. این نگاه بر این باور است که گروه‌های مسلح ضدحکومتی عمدتاً در شمال پاکستان مستقر شده‌اند و به نوعی از حمایت آی‌اس‌آی، سازمان اطلاعاتی ارتش پاکستان، برخوردارند. انگشت اتهام در این خصوص بیشتر متوجه شبکه حقانی است، ولی حزب اسلامی گلبدین حکمتیار و شورای کویته به رهبری ملا محمد عمر، رهبر طالبان، نیز از این رویکرد بی‌نصیب نمانده‌اند.

بنابراین در نگاه امنیتی داخلی و منطقه‌ای، لازمه تأمین امنیت تغییر سیاست کشورهای منطقه و حمایت کامل آنها از روند آشتی ملی و استقرار صلح در افغانستان است. اما پرسش مهمی که هواداران این نگاه تاکنون به آن پاسخ روشنی نداده‌اند، این است که چگونه چنین انتظاری قابل برآوردن می‌باشد. هیچ کشور منطقه‌ای وجود ندارد که نگاه دولت افغانستان را رسماً رد کند، بلکه برعکس همواره روی ضرورت تأمین امنیت در افغانستان در چهارچوب یک نوع همکاری مؤثر منطقه‌ای و کمک‌های همسایگان افغانستان تأکید شده؛ با این حال، امنیت تأمین نشده است. از این رو، خیلی‌ها بر این باورند که همکاری مؤثر منطقه‌ای مادامی که ارتش‌های خارجی در افغانستان حضور داشته باشند، در عمل غیرممکن خواهد بود. شرط اولیه و لازم شکل‌گیری همکاری مؤثر منطقه‌ای، خروج بدون قیدوشرط نیروهای آمریکا و ناتوست؛ امری که با امضای سند راهبردی آمریکا و افغانستان دورنمای‌ آن از هر زمان دیگری مبهم‌تر شده است. اهمیت این موضوع تا بدانجاست که بعضی از صاحب‌نظران در خود افغانستان در نگاهی کاملاً بدبینانه مفاد سند همکاری‌های راهبردی آمریکا و افغانستان را با دو قرارداد «گندمک» و «دیوراند» مقایسه کرده‌اند که در دوران تسلط استعماری انگلیس بر شبه قاره هند بین یعقوب خان، پادشاه وقت، و امیر عبدالرحمن خان به امضا رسیدند و در نتیجه مشکل خط مرزی دیوراند و جدایی قبایل پشتون پیش آمد که تا به امروز همچنان به قوت خود باقی مانده است و مشکل اصلی در مناسبات افغانستان و پاکستان بعد از استقلال پاکستان در سال ۱۹۴۷ به حساب می‌آید. طبق این برداشت سند همکاری‌های استراتژیک امضاشده بین باراک اوباما و حامد کرزای قابل مقایسه با اینگونه قراردادها بوده و به احتمال زیاد تا ۹۹ سال آینده قابلیت تحدید و ادامه خواهد داشت.
 

اما در ارتباط با نگاه بین‌المللی امنیت در افغانستان این واقعیت وجود دارد که باورمندان به این نگاه اساساً کشورهای همسایه و منطقه را بخشی از مشکل امنیتی می‌دانند و نه راه‌حل. طبق این برداشت، دخالت کشورهای منطقه و همسایه افغانستان به‌خصوص پاکستان، عامل اصلی تداوم بحران امنیتی در افغانستان است. بنابراین، اگر قدرت‌های خارجی با عجله از افغانستان بیرون بروند فضا برای دخالت کشورهای منطقه باز می‌شود و جنگ در افغانستان ادامه خواهد یافت. به عبارت روشن‌تر، اتفاقی می‌افتد که بعد از پیروزی جهاد و خروج آمریکا از رقابت‌ها در افغانستان پیش آمد و منتهی به جنگ داخلی و شکست دولت جهادگران شد؛ امری که در نهایت طالبان محصول آن بودند که افغانستان را به‌صورت پایگاه القاعده درآوردند و به نوبه خود اشغال افغانستان را به وسیله آمریکا و ناتو بعد از حادثه یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ تسهیل کردند.

بنابراین، طبق این دیدگاه آمریکا و ناتو نباید به‌طور کامل از افغانستان خارج شوند و در چهارچوب توافق‌های استراتژیک به‌عنوان کمک‌کننده به دولت و نیروهای نظامی ـ امنیتی افغانستان باقی بمانند. دولت حامد کرزای در صدر این نگاه قرار دارد و به امضای سند همکاری‌های راهبردی با آمریکا اکتفا نکرده و با کشورهای اروپایی و هندوستان نیز قراردادهای مشابهی امضا کرده و یا در صدد امضای آن است. به احتمال زیاد در اجلاس آتی «شیکاگو» با «ناتو» نیز سند همکاری‌های راهبردی مشابهی را امضا خواهد کرد. از این رو، خیلی دور از انتظار نیست که رویارویی و رقابت دو دیدگاه امنیتی داخلی ـ منطقه‌ای و بین‌المللی در افغانستان همچنان در رقابت فشرده باقی بمانند؛ رقابتی که برآیند آن تداوم بحران امنیتی در افغانستان لااقل برای آینده‌ای قابل پیش‌بینی خواهد بود. در این مورد که این دو دیدگاه به فوریت به هماهنگی برسند و صلح در افغانستان از چنین هماهنگی‌ای قابل حصول شود، خوش‌بینی چندانی وجود ندارد. در حال حاضر منافع و اهداف متضادی در میان بازیگران وجود دارند که از هر نوع هماهنگی مؤثری جلوگیری می‌کنند.

در چنین فضایی، قابل قبول‌تر خواهد بود که گفته شود بحران امنیتی در افغانستان بعد از سال ۲۰۱۴ هم می‌تواند ادامه بیابد؛ بدون آنکه هیچ‌کدام از طرف‌ها امیدوار به پیروزی در‌ آن باشند. شاید هم اساساً از ابتدا قرار نبوده است هیچ طرفی پیروز شود. انگار نوعی توافق نانوشته بین طرف‌های اصلی جنگ و بحران امنیتی در افغانستان وجود دارد که هر دو طرف برای بقای یکدیگر به سطحی از ناامنی نیاز دارند. حضور نظامی بلندمدت آمریکا در افغانستان نیازمند سطح قابل کنترل و مدیریت‌شده‌ای از بحران امنیتی است که طالبان می‌توانند تأمین کنند، و بقای طالبان نیازمند حضور نظامی آمریکاست تا جهادی که آن‌را مقدس می‌دانند قابل توضیح شود و انگیزه کافی در اختیار جهادگرانش قرار دهد.
 

پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسائل شبه قاره
 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com