سران ناتو در مورد کمک چهار میلیارد دالری به نیروهای امنیتی افغانستان و واگذاری مسوولیت های امنیتی کل این کشور به افغان ها در نیمه سال ۲۰۱۳ به توافق رسیدند. شمار نهایی نیروهای امنیتی به وضعیت امنیتی محول شده است.اندرس فو راسموسن، دبیرکل پیمان ناتو در پایان بحث افغانستان در شیکاگو روز دو شنبه در یک کنفرانس خبری گفت که ماموریت جنگی ناتو در آخر سال ۲۰۱۴ به پایان می رسد و مرحله نهایی مسوولیت های امنیتی در اواسط سال ۲۰۱۳ به نیروهای افغانستان واگذار می شود، اما نیروهای ناتو، همچنان آماده جنگ خواهند بود.
راسموسن گفت: «همین که نیروهای افغان پیشرفت می کنند و نیروهای ما به نقش حمایتی عقب نشینی می کنند، به ما اجازه می دهد که نیروهای خود را به صورت تدریجی و مسوولانه کاهش دهیم، اما ما آماده جنگ باقی می مانیم تا این که ماموریت آیساف را تا اواخر سال ۲۰۱۴ به پایان برسانیم».به گفته دبیرکل ناتو، حکومت افغانستان از ناتو خواسته است که بعد از سال ۲۰۱۴ نیروهای امنیتی این کشور را در بخش آموزشی و مشورتی، حمایت کند. براین اساس، نیروهای بین المللی بعد از سال ۲۰۱۴، ماموریت جدید آموزشی، مشورتی و حمایتی در افغانستان خواهند داشت.راسموسن گفت: «این ماموریت آیساف زیر نام جداگانه نخواهد بود، بلکه ماموریت جدید، با نقش جدید برای ناتو است… امروز ما باز هم به حمایت قوی خود از آموزش، تجهیزات، تمویل مالی و ارتقای ظرفیت های نیروهای افغانستان در سال های پیش رو، تاکید می کنیم».ادامه…..
کمک مالی و شمار نیروها
همچنان، سران ناتو در مورد تمویل نیروهای امنیتی افغانستان و تهیه حدود چهار میلیارد دالر سالانه برای این نیروها، توافق کردند. راسموسن از تعهد مالی کشورهایی که به نیروهای امنیتی افغانستان اعلام کرده اند، قدردانی کرد.
او در مورد رقم مشخص کمک پولی از سوی کشورهای عضو ناتو جزییاتی ارایه نکرد و گفت که این کنفرانس، اساساً نشستی نبود که وعده کمک پولی بدهد. اما گفت که ناتو از نظر مالی با کمبودی مواجه نمی باشد: «من باور دارم که ما در مسیر درستی قرار داریم تا به هدف خود که تهیه حدود چهار میلیون دالر سالانه برای نیروهای افغانستان باشد، برسیم».
راسموسن و اوباما از انتقال «برگشت ناپذیر» مسوولیت های امنیتی به افغان ها سخن گفتند.
راسموسن گفت که شمار نهایی نیروهای امنیتی افغانستان به وضعیت امنیتی بستگی دارد. او تاکید کرد که تا سال ۲۰۱۴ که نیروهای بین المللی افغانستان را ترک می کنند، شمار نیروهای امنیتی افغانستان در حدود ۳۵۰ هزار تن خواهد بود و برای یکی دو سال بعدش نیز همین شمار باقی خواهد ماند.
دبیر کل ناتو توضیح داد: «در نهایت، شمار دقیق نیروها بستگی به وضعیت امنیتی و کیفیت نیروهای امنیتی افغانستان خواهد داشت». او تاکید کرد که در آینده به شمار بالایی از نیروهای امنیتی افغانستان ضرورت نخواهد بود، زیرا از یک طرف وضعیت امنیتی و از سوی دیگر، مهارت های نیروهای امنیتی افغانستان بهتر می شود.
سایه تنش با پاکستان
به نظر می رسد کنفرانس ناتو برای پاکستان خوشایند نبود. ابتدا مساله عدم دعوت از پاکستان در این کنفرانس مطرح بود. سرانجام آصف علی زرداری، رییس جمهور پاکستان در این کنفرانس دعوت شد، اما دبیر کل ناتو با او ملاقات نکرد و دلیل آن را «مشکل در برنامه ریزی» عنوان نمود. بارک اوباما نیز با زرداری دیدار نکرد و آن را به وزیر خارجه اش محول کرد.
بارک اوباما از روسیه و کشورهای آسیای میانه به پاس مجوز عبور کاروان های اکمالاتی ناتو به افغانستان، سپاسگزاری کرد، اما اشاره ای به پاکستان نداشت. راسموسن مشخصا از کشورهای روسیه، ازبکستان، قیرغیزستان و قزاقستان به دلیل همکاری در انتقال مواد اکمالاتی ناتو به افغانستان، سپاسگزاری کرد.
راسموسن گفت: «ما به تعهد پاکستان حساب می کنیم تا از تلاش های جامعه بین المللی برای تقویت صلح و ثبات در افغانستان حمایت کند». او تاکید کرد که خواست مشخص از پاکستان این است که به زودی ممکن، مرز خود به روی کاروان های اکمالاتی ناتو را بازگشایی کند.
تعهدات افغانستان
دبیرکل ناتو گفت که حکومت افغانستان تعهد کرده است که مکلفیت های خود را ادا کند. به گفته او، کرزی تاکید کرده است که حکومت اش به یک جامعه دموکراتیک و باثبات، و همچنان مبارزه با فساد و حفظ حقوق بشری همه افغان ها به شمول زنان، متعهد می باشد. او گفت که این تعهدات برای ادامه حمایت ناتو، حیاتی می باشند.
او همچنان تاکید کرد که پول به نیروهای امنیتی افغانستان به شکلی پرداخته می شود که کشورهای کمک کننده اطمینان حاصل کنند این مبالغ به صورت شفاف و به هدفی که اختصاص دارد، به مصرف می رسد.
صدای افغانی المان/