ايراس: اخيرا اخباري به گوش مي رسد مبني بر اين كه مسكو قراردادي را با سوريه به امضا رسانده كه به موجب آن سوريه ميزبان سامانههاي دفاعي موشكي S-300 از روسيه خواهد بود. هم زمان روسها با عقد قراردادي با الجزايريها تصميم دارند ارتش آنها را بازسازي كنند. برخي كارشناسان اسرائيلي در روزهاي اخير به اين اعتقاد رسيدهاند كه نقش روسيه در خاورميانه پررنگ شده و ديگر آن روسيه متزلزل و بي يال و كوپالي كه پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي در ابتداي دهه نود قرن گذشته ميلادي دچار شده بود، نيست.
اخيرا اخباري به گوش مي رسد مبني بر اين كه مسكو قراردادي را با سوريه به امضا رسانده كه به موجب آن سوريه ميزبان سامانههاي دفاعي موشكي S-300 از روسيه خواهد بود. هم زمان روسها با عقد قراردادي با الجزايريها تصميم دارند ارتش آنها را بازسازي كنند. همچنين گفته ميشود كه روسيه قصد دارد براي نخستين بار در تاريخ ديپلماسياش به زودي قرارداد امنيتي با تلاويو امضا كند. همه اينها نشان ميدهد كه روسيه با قدرت و به كمك سلاحهايش در حال بازگشت به جايگاه اصلي خود در منطقه است. بهويژه كه سايه جنگ بر منطقه نيز سالهاست سنگيني ميكند.
كارشناسان اسرائيلي كه در اين رابطه گزارشي را براي مركز پژوهشهاي امنيت ملي اسرائيل تهيه كردهاند همچنين بر اين باورند كه روسيه با الهام گرفتن از سياستهاي دوران جنگ سرد و استفاده از تجربه ديپلماسياش در دوران اتحاد جماهير شوروي در حال بازگشت قدرتمندانه به خاورميانه است و براي رسيدن به اين هدف از تواناييهاي نظامياش به ويژه در زمينه صادرات اسلحه نهايت استفاده را ميبرد.
سلاحهاي روسي به سه دليل توانستهاند مشتريان خوبي در منطقه داشته باشند. اول از همه سياست خاصي است كه روسيه در بازاريابي سلاحهايش به كار گرفته، ديگري، به روز رساني سلاحهايش و استفاده از تكنولوژيهاي روز دنيا و سومي قيمتهاي بسيار ارزان در مقايسه با مشابه توليدات غربي است كه توانسته كشورهاي همسو با روسيه و معاند با غرب را بيش از پيش به سمت خود بكشاند و طرفداران بسياري در عرصه بينالمللي بيابد.
پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و تجزيه آن، صادارت سلاح روسي تحت تاثير افزايش توليد سلاح در بازار جهاني، نزديك به 40 درصد كاهش يافت و ايالات متحده امريكا توانست به سرعت نيمي از بازارهاي روسيه را تصاحب كند. اما در سالهاي 2001 تا 2008 بازار اسلحه امريكا نزيدك به 37 درصد كاهش يافت كه سلاحهاي روسي فورا جاي آن را گرفتند و روسيه توانست مجددا وارد بازار رقابت تسليحاتي شود. اين مدت زماني است كه قيمت نفت در بازارهاي جهاني افزايش يافت و باعث افزايش درامدهاي مالي روسيه با ميانگين حدودا 17 درصد در سال شد كه به واسطه آن مسكو توانست تحولي شگرف در سياست خارجي و نظامي خود بدهد.
در سالهاي اخير نيز پس از بهبود جايگاه خود در بازارهاي سلاح جهاني و توليد سلاحهاي نظامي با تكنولوؤي پيشرفته مسكو توانست بازارهاي تازهاي را در كشورهاي مختلف جهان بيابد. به گونهاي كه در حال حاضر 35 درصد بازار تسليحاتي چين، 24 درصد بازار هند و 11 درصد بازارهاي كره جنوبي، تايوان و الجزاير را به خود اختصاص داده است. روسيه در زمينه تسليحات هوايي نيز توانسته با بهبود كيفيت توليدات خود به رقابت با رقيبان غربي خود برخيزد و در اين زمينه در بازارهاي جهاني صاحب جايگاه شود.
روسيه اكنون توانسته ضمن بازگشت به بازار بزرگ تسليحات جهاني يكي از دو قطب بزرگ سلاح در جهان شود. هدف نهايي روسيه رقابت تسليحاتي گسترده با ايالات متحده امريكا و ناتو است و از همين برگه به عنوان برگهاي برنده در رقابتهاي سياسي خود با غرب بهره ميبرد. روسها به دليل جايگاه ويژه خاورميانه از لحاظ ژئو سياسي اهميت ويژهاي به آن ميدهند. مرزهاي جنوبي روسيه با خاورميانه همسايه است و به واسطه برخورداري از جمعيت مسلمان اين منطقه ميتواند تاثيرات مستقيمي بر تحولات داخي اين كشور بگذارد.
روسها از تاثيرات ايدئولوژيك خاورميانه بر مردمشان به شدت واهمه دارند و به همين دليل اهميت خاصي به آن ميدهند. علاوه بر آن خاورميانه منطقهاي است كه بيشتر از هر جايي پتانسيل رويارويي و جنگ را دارد و به واسطه اين مساله ميتواند تاثيري مستقيم بر تحركات ديپلماتيك، امنيتي و سياسي جهان بگذارد.
به اعتقاد اين كارشناسان فكر گسترش نفوذ تسليحاتي روسيه در خاورميانه زماني شكل گرفت كه امريكا به فكر استقرار سپر دفاع موشكي در خاورميانه افتاد. همچنين توليد تسليحاتي خود را براي صادرات به منطقه افزايش داد كه باعث شد روسها از اين بابت احساس نگراني كنند. براي همين روسها تلاشهاي گستردهاي را آغاز كردند تا با تامين نيازهاي تسليحاتي كشورهاي دوستشان مثل ايران و سوريه خط دفاعياي را در منطقه در برابر امريكاييها ايجاد كنند. به خصوص كه امريكاييها با ايجاد پايگاههاي متعدد نظامي در كشورهاي مختلف خاورميانه و شمال آفريقا عملا باعث نگراني روسها شدند.
با آغاز جنگ سرد ميان ايران و ايالات متحده امريكا و انتظار انتشار آن به ديگر كشورهاي عربي به ويژه سوريه، لبنان و سرزمينهاي فلسطيني و همچنين به جنوب آسيا مثل پاكستان و از آن طرف آسياي مركزي يعني افغانستان، آذربايجان، تركمنستان، قزاقسان و قرقيزستان و در عين حال ايجاد جبهههاي تازهاي در مجاورت اروپا مثل تركيه و در مجاورت امريكا كشورهاي امريكاي لاتين، روسيه فرصت يافته است تا به ياري سلاحهاي خود كه اكنون پيشرفته شدهاند و جوابگوي نياز بسياري از بازارهاي جهاني را ميدهند مجددا وارد گود تسليحاتي – سياسي – امنيتي شود و به طور علني به رويارويي با امريكا و متحدان غربياش برخيزد.
منبع: ديپلماسي ايراني به نقل از القدس العربي