اجلاس سران ناتو در شیکاگو

اجلاس سران ناتو در شیکاگوی امریکا که حدود دو هفته دیگر تا برگزاری آن باقی مانده است و اجلاس بین المللی توکیو که قرار است در ماه جولای منعقد گردد، برای افغانستان بسیار با اهمیت می باشد. این دو نشست که همزمان با خروج تدریجی نیروهای بین المللی از افغانستان برگزار می شود، میکانیزم حمایت ها و کمک های بین المللی را پس از سال ۲۰۱۴ مشخص خواهد کرد.
نشست شیکاگو روی موضوع تقویت، تجهیز و ارتقای سطح مهارت های نظامی و مسلکی نیروهای امنیتی بحث خواهد کرد و نیازمندی های نیروهای امنیتی را از لحاظ بودجه و امکانات مالی به سنجش خواهد گرفت. بر اساس اعلام مسئولان امنیتی کشور، این نیروها سالانه حدود چهارونیم میلیارد دالر نیاز دارد که انتظار می رود کشورهای کمک کننده در اجلاس شیکاگو مبلغ چهار میلیارد و یکصد میلیون دالر آن را تعهد نمایند.در حالی که تا پایان سال ۲۰۱۴ مراحل خروج نیروهای بین المللی از افغانستان به پایان می رسد و تمام مسئولیت های امنیتی به نیروهای افغان واگذار می شود، این نگرانی برجسته می شود که خروج این نیروها با کاهش کمک ها همراه نباشد. از آنجایی که افغانستان برای تامین بودجه نیروهای امنیتی و نیز بودجه انکشافی خود به کمک های بین المللی تکیه دارد، کاهش این کمک ها می تواند خلل های جدی را در کارها و برنامه های دولت وارد سازد.ادامه…..
مشکلات امنیتی و اقتصادی پس از سال ۲۰۱۴ عمده ترین نگرانی حکومت و مردم افغانستان به شمار می رود و از اینرو اجلاس شیکاگو و توکیو که بر مبنای همین نیازمندی ها تصمیم می گیرد، در تعیین چگونگی آینده افغانستان و تعیین سطح نگرانی ها و امیدواری ها نقش بارز و برجسته ای خواهند داشت.
در بخش امنیت مهمترین مساله تعیین تعداد اردوی ملی و چگونگی تقویت و تجهیز نیروهای امنیتی و تامین بودجه دفاعی و نظامی کشور است. نگرانی که در این زمینه وجود دارد این است که جامعه جهانی با توجه به مشکلات اقتصادی خودشان نتوانند نیازمندی های مالی نیروهای امنیتی را متعهد شوند.
کاهش بودجه بدون شک برنامه های تقویت، آموزش و ارتقای ظرفیت های مسلکی این نیروها را با سکتگی مواجه می سازد و ممکن است تقلیل نیروهای امنیتی را به دنبال داشته باشد. در حال حاضر تعداد نیروهای اردوی ملی به یکصد و نود و پنج هزار تن می رسد که بنا است این تعداد به سیصد و هفتاد هزار نفر افزایش یابد؛ کاهش کمک ها در عرصه امنیت ممکن است افزایش اردوی ملی را تا آن سقف با مانع رو برو سازد.
اگرچه وزرای دفاع و داخله هر نوع کاهش در نیروهای امنیتی را تا سال ۲۰۱۷ غیر قابل پذیرش دانسته است؛ اما به هر حال کاهش تعهدات جامعه جهانی در این زمینه، خواهی نخواهی تنزل این نیروها را در پی خواهد داشت، اما چنانچه جامعه جهانی و به خصوص سران ناتو در اجلاس شیکاگو به واقعیت های امنیتی افغانستان توجه داشته باشند و تعهدات مالی بیشتر را ضروری تشخیص دهد، می توان امیدوار بود که اردو و پولیس ملی با برخورداری از کمک ها و حمایت های جامعه جهانی بتوانند در سال های آینده امنیت کشور را به وجه احسن تامین کنند.
هرچند وزارت دفاع همواره اعلام می کند که اردوی ملی از توانایی های لازم برای حفظ نظم و تامین امنیت برخوردار می باشد و می تواند امنیت کشور را به عهده بگیرد؛ اما شهروندان و بسیاری از کارشناسان این اظهارات را مبالغه آمیز می دانند و معتقداند که تا هنوز نیروهای امنیتی، کمی ها و کاستی های زیادی دارند که برای رفع آنها بایستی هر چه زودتر و فوری تر اقدام شود.
به هر حال اجلاس شیکاگو مشخص خواهد کرد که تا چه اندازه کشورهای کمک کننده، خواهان امنیت، ثبات دوامدار و توسعه پایدار در کشور می باشد و از روندهایی که سازگار با خواست مردم و همسو با منافع ملی افغانستان است؛ حمایت می کند. بحث ها و فیصله های این نشست بدون شک بر میزان علاقه مندی کشورها به اجندای اجلاس توکیو نیز تاثیر خواهد گذاشت.
روزنامه افغانستان/
حفیظ الله زکی /
نظرات شما عزیزان:
|